Niemand kan er nog om heen. Er moet dringend met meer liefde voor onze aarde gezorgd worden.
Ik ben zelf zeker niet het allerbeste voorbeeld van ecologisch, duurzaam leven. Verre van. Maar hey, alle kleine beetjes helpen en iedereen moet ergens beginnen.
Daarom alvast enkele voorbeeldjes van wat ik doe. Wie weet kan het wel een inspiratie zijn!

1. E-reader.
Hoewel ik gek ben van boeken, probeer ik er geen meer te kopen. Ooit was het mijn droom om een grote privé bibliotheek te hebben. Ik kon het me al helemaal voorstellen: in een knusse zetel in mijn eigen huisbibliotheek, uren verdwalen in de fantasiewerelden die van het papier spatten.
Maar tijdens mijn reis in Indonesië vervloekte ik het gewicht van mijn rugzak dat grotendeels bepaald werd door de 4 boeken die ik absoluut de hele reis wilde meeslepen. Stiekem jaloers op mijn meereizend nichtje die zich tevreden stelde met een e-reader. Maar sinds kort schittert mijn eigen exemplaar op mijn nachtkastje. Dankzij een liefje dat mijn verlangen naar een e-reader oppikte en er mij eentje cadeau deed voor mijn 30ste verjaardag! Niet alleen ik blij, maar ook de bomen die gespaard blijven :)
Dit is de e-reader die hij me aanschafte: KOBO Aura H2O
2. Organicup.
Elke vrouw kent het gevecht met tampons of maandverband wel en de hopen extra afval die deze maandelijks met zich meebrengen. Tampons die elk individueel verpakt zijn met bijbehorend plastic inbrenghuls of maandverband en inlegkruisjes die allemaal nog een extra te verwijderen strip of verpakking hebben. Kortom, aan het einde van de rit een heuse berg afval.
Enkele maanden geleden besloot ik de tampons de oorlog te verklaren en iets nieuws te proberen: een menstruatiecup. Ik moet eerlijk zeggen dat het op dit moment nog een haat-liefdeverhouding is want je moet wel even wennen aan het gebruik ervan. Maar de liefde neemt stilaan de overhand. Geen gedoe met tampons en maandverband meer, de cup is herbruikbaar en wordt geleverd met een opbergzakje zodat je deze discreet kan meenemen. Dus: goedkoper, eenvoudiger en - zeker niet onbelangrijk - vrij van chemicaliën, dat betekent geen irritaties of infecties.
3. Herbruikbaar rietje.
Zeker als de zomer er weer aan komt, zie je ze weer overal verschijnen. Een cocktailtje op een zonovergoten terrasje is niet af met het bijbehorend rietje. Die cocktail heb jij de volgende ochtend - min of meer - verteerd, maar dat rietje waar jij je cocktail uit sipte blijft nog ettelijke jaren verder bestaan.
Neem gewoon je persoonlijke metalen rietje overal mee of ga voor bamboe in plaats van plastic!
Ik kocht mijn rietje als souvenir op Bali, maar stilaan duiken ze ook al overal in winkels en wegshops op. Zo kan je er in verschillende maten en kleuren vinden bij Klinder in Hasselt.
4. Waterfles.
Laten we even een heel pessimistische berekening maken. Als je de aangeraden 2.5L water per dag drinkt uit plastic flesjes van een liter, loopt dit op tot 18 flesjes per week. Dat is 910 flesjes per jaar!
Niet alleen is dat vreselijk voor het milieu maar ook voor je portefeuille. Reden genoeg om te investeren in een drinkfles die je dagelijks overal mee kan nemen.
Ik gebruik daarvoor mijn Brita fles van 0.75L. Waar ik ook ga, ik kan lekker gefilterd water drinken. Klein minpuntje aan de Brita fles is dat de Microdisk filter die erin zit ook weer telkens apart verpakt is in plastic. Maar de filters gaan wel 4 weken mee. Als ik dus moet kiezen tussen 1 klein plastiekje per 4 weken of 72 plastic flesjes is de keuze snel gemaakt!
5. Shampoo bar.
Dezelfde rekensom als hierboven kunnen we maken voor shampoo flesjes. Ervan uitgaande dat je er ongeveer 1 per maand verbruikt, zijn dat ook alweer 12 flesjes per jaar. Voor de Belgische populatie van 11.35 miljoen betekent dat 136.200.000 flesjes per jaar. Ik geloof dat ik hier niet veel maar aan toe moet voegen. Ik stapte daarom nog niet zo lang geleden - lees: ik ben wanneer ik dit schrijf 3 wasbeurten ver - over op shampoo & conditioner bars. Ik gebruik op dit moment 'Birk' van Helemaal Shea, maar plan zeker nog verder op onderzoek uit te gaan. Verwacht je dus nog maar aan een review over shampoo bars :)
6. Deodorant.
Spuitdeodorant bevat meestal een hoop schadelijke chemicaliën. Meerdere onderzoeken bewezen al dat dit soort producten de oorzaak zijn van kanker. Wat niet goed is voor je lichaam is vanzelfsprekend niet goed voor de natuur. Persoonlijk hield ik ook niet van de weeïge geur die spuitdeodorant in mijn kleren achterliet en van rollers ben ik simpelweg geen fan. Hoewel ik er ook niet super veel gebruik van maakte, ging ik toch op zoek naar een ecologisch verantwoord vervangmiddel. Toen vond ik de deo's in blikjes van 'We love the planet' en ik ben verkocht!
7. Bamboe tandenborstel.
Voor mijn reis naar Indonesië kocht ik een bamboe tandenborstel van Humble Co. omdat ik een elektrische tandenborstel niet zo handig vond voor een reis van 3 weken. Deze werd dus meteen gebombardeerd tot reistandenborstel. Een extra positief puntje aan de 'Humble Brush' is dat deze niet alleen ecologisch verantwoord is, maar door de aankoop ervan steun je ook ineens projecten voor kinderen in nood.
Thuis gebruik ik wel nog steeds mijn elektrische tandenborstel en ik ben er mij van bewust dat dit niet de meest ecologische keuze is. Maar voorlopig verkies ik deze omdat dit wel zeer dankbaar is voor mijn gebit. Tips voor een ecologisch gebruik van een elektrische tandenborstel?
8. Wierook & etherische olie.
Wie houdt er niet van een lekker geurend huis?? Wij maakten ons al enkele jaren schuldig aan het gebruik van Ambi Pur in het stopcontact op verschillende plaatsen in huis. Gewoon, omdat het lekker ruikt... Ik ging er op gegeven moment bij stilstaan dat dit ook gewoon chemische brol is dat nooit goed kan zijn voor ons en de huisdieren en stapte daarom over op wierook en het verdampen van etherische olie. Niet alleen ruikt dit even heerlijk, maar het is bovendien ook goed voor je gezondheid en je humeur!
9. Mealpreps in bakjes.
Weg met aluminiumfolie of plastic zakjes die na het verorberen van je lunch in de vuilbak belanden!
Weg met slaatjes of kant-en-klaarmaaltijden in plastic verpakkingen!
Ik neem al enkele jaren mijn eten in bakjes mee naar het werk. Hiervoor koos ik voor BPA-vrij plastic & glas. BPA is een stof dat gebruikt wordt bij productie van plastic, maar blijkt helaas schadelijk te zijn voor de gezondheid. Het wordt o.a. in verband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen, een verstoord hormonaal systeem en uit sommige studies bleek dit ook al kanker te veroorzaken. Als je eten opwarmt in een plastic bakje waar BPA in zit, wordt het gevaarlijk, omdat BPA het snelst vrij komt onder verhitting.
Ik kies dus steevast voor glas of BPA-vrij plastic! En ja, dit zijn wel weer plastic bakjes, maar deze belanden niet meteen in de vuilbak na 1 keer gebruiken.
10. Tote bags.
Tegenwoordig neem ik steeds een tote bag mee als ik de stad in ga om te shoppen. Dat doe ik sinds ik bij ONLY laatst de opmerking kreeg dat ze geen zakken meer aan hun klanten mee geven. Goed idee, vond ik! Dus sindsdien neem ik zelf overal mijn winkeltas mee. Niet zo moeilijk eigenlijk, want op veel plaatsen krijg je er eentje mee bij aankoop van een minimum bedrag. Iedereen kent bijvoorbeeld de tote bags van Dille & Kamille wel.
Voila, 10 dingetjes die voor mij alvast een goed begin in een duurzame leefwijze betekenen.
Wat ik hier nog even aan toe wil voegen is, dat ik kleine, trage stapjes zet in het bewust ecologisch en duurzaam gaan leven. Het is niet de bedoeling dat je meteen alle niet-zo-ecologische dingen de deur uit smijt en vervangt door zijn groene variant. Want dan creëer je net wel weer een afvalberg die niet nodig is. Gebruik dus rustig op wat je in huis hebt en ga dan pas investeren in ecologisch verantwoorde vervangingen.
Hoe investeer jij in ecologische producten? Alle tips zijn uiteraard welkom!